Istoria de succes: Alexandr Tihai — șeful proiectului Mteam
Am aflat cum a ajuns la Grafit, de ce a ales IT și nu contabilitatea și care este rolul Mteam pentru Grafit Holding.
Alexandr, bună ziua! Povestiți-ne despre dvs., ce ați făcut înainte de a veni la Grafit Holding?
Am două studii superioare: IT, contabilitate și audit. Am ales aceste două profesii fiindcă așa am vrut eu și din necesitate :) De programare eram interesat încă din copilărie: în clasa a V-a știam exact ce vreau să fac. A trebuit să învăț contabilitate pentru a-mi ajuta părinții. Vremurile nu erau ușoare. Dar după câțiva ani mi-am dat seama că nu vreau să fac asta - 70% din timpul meu trebuia să alerg fie în instanțe, fie să intru în conflict cu cineva. Așa că am decis să devin dezvoltator web. Mi-am făcut primul și unicul CV din viața mea, l-am trimis la Grafit și în 2008 mi-am început cariera aici. La început, combinam munca de contabil într-o companie de transport și munca în Grafit. Era ok :)
Cum ați ajuns la Grafit? Cum a evoluat cariera dvs.?
La fel ca mulți alții, am găsit un post vacant și am trimis CV-ul. M-au sunat înapoi și m-au invitat la interviu. După cum vă puteți imagina, totul a mers ca pe roate. Vremurile erau interesante, pentru că, imediat după facultate, să lucrez într-o companie unde este dozator, ceai, cafea și prânzuri plătite - era pur și simplu wow!

Punctul de start a fost interviul. Îmi amintesc de parcă a fost mai ieri, am spus ceva de genul: „Iată voi lucrați profund cu tehnologiile web. Eu sunt mai orientat spre 1C. La nivel universitar, am ceea ce am. Oferiți-mi o șansă și nu veți regreta!" Am avut noroc și m-au angajat în unul dintre proiectele holdingului. Și iată că sunt în marea familie Grafit Holding de 14 ani.

La început am fost programator, apoi team leader, iar apoi și alte departamente de dezvoltare au ajuns sub controlul meu. Mi-am zis atunci că asta-i provocarea sorții mele și m-am mutat în proiectul SovaMax. După ce am lucrat acolo o perioadă, am devenit vicepreședinte cu o echipă de 40 de oameni.

Ulterior, ne-am dat seama că merită să ne unim și să creăm o structură organizatorică care să ajute întregul holding. Așa a apărut Mteam în 2016. Acest proiect include oameni din alte proiecte care făceau aceeași muncă, s-au înțeles și și-au unit forțele. Mulți ne întreabă: „De ce Mteam?" În engleză sună mai bine - „M comes from Moldavian, Moldavian team". Destul de patriotic!
A fost ușor să ajungeți în funcția de top manager?
Nu. Drumul parcurs a fost destul de dificil. Fiind parte a echipei, trebuia să îndeplinesc toate sarcinile, să învăț multe lucruri noi și să-mi dezvolt abilitățile tehnice. Da, a trebuit să stau la job după muncă, din propria inițiativă, deoarece erau sarcini dificile pe care nu le puteam rezolva la timp. Uneori stăteam așa de târziu, încât transportul nu mai mergea. Dar eram concentrat pe rezultat și s-a meritat efortul :)
Mulți ne întreabă: „De ce Mteam?" În engleză sună mai bine - „M comes from Moldavian, Moldavian team". Destul de patriotic!
Ce funcție aveți acum în companie?
La momentul actual, conduc echipa Mteam. Acesta este un proiect construit pe principiile unui singur centru de deservire pentru afacerile (SSC - Shared Service Center) din holdingul nostru. Am reușit să creăm ceva unic în Moldova. Abia acum văd că unele companii încep să facă același lucru, dar totuși nu prea reușesc să o facă la fel, fiindcă noi am fost printre primii.
Proiectul Mteam ajută întregul holding să funcționeze. Cum are loc procesul?
În acest moment, avem o echipă mare de 100 de oameni. Ne ocupăm de îndeplinirea sarcinilor primite din alte 6 proiecte ale Grafit Holding. Scopul nostru include rezolvarea problemelor legate de activitățile celor 6 departamente ale noastre: sistemul informațional, contabilitatea, departamentul logistică, departamentul de stabilire a prețurilor, departamentul informațional care monitorizează baza de date de produse și contacte ale companiei, comerțul electronic.

De fapt, suntem asemenea unui cuțit elvețian care ajută la eliminarea greutății inutile, astfel încât partenerii noștri să se poată concentra pe ceea ce e mai important - găsirea clienților și încheierea contractelor, iar noi ajutăm să o facă confortabil și rapid.

Un număr foarte mare de solicitări de servicii trec prin proiectul nostru și, bineînțeles, totul trebuie făcut concret, eficient și la timp. Reușim să facem acest lucru datorită următorilor factori:

În primul rând, dezvoltăm implicarea angajaților în munca lor. O persoană pasionată va căuta întotdeauna cea mai optimă soluție pentru o problemă. În al doilea rând, lucrăm toți la un loc și putem stabili cu ușurință comunicarea atât în interiorul proiectului, cât și în afara acestuia. În al treilea rând, lucrând sub același acoperiș, putem găsi rapid cele mai bune soluții care să fie benefice pentru toată lumea.

Iată cam așa are loc procesul :)
Trei lucruri pe care le apreciați la Grafit Holding?
Primul lucru - o echipă grozavă. La Grafit lucrează un număr mare de oameni de diferite vârste, caractere, educație, perspective și experiență. Toți sunt foarte diferiți, dar uniți pentru un scop comun. De exemplu, atunci când trebuie să îndeplinim o sarcină importantă pentru mai multe proiecte odată, toată lumea se mobilizează și contribuie cu ceva unic. Până la urmă, toată lumea câștigă. Personal, îmi place să lucrez cu atât de mulți oameni diferiți în echipa mea care mă ajută să fac față provocărilor zilnice.

Al doilea lucru - managementul. Managerii noștri sunt deschiși și atenți la oameni și concentrați pe rezultate. Nu sunt specialiști care predau la cursuri, ci profesioniști cu experiență care au crescut în holding ca mine. Voi sublinia fără echivoc că managementul nostru se gestionează corect, nu avem cumătrism, favoriți etc.

În mare parte, reușim să facem acest lucru deoarece evaluăm oamenii în funcție de indicatorii specifici. Pentru aceasta avem propriul nostru sistem intern de evaluare a muncii efectuate. Acesta afișează cifre obiective care arată clar dacă un angajat se descurcă bine sau rău. Ei bine, este foarte important că ne ținem strict de open door policy, ceea ce înseamnă că fiecare angajat poate apela liber la administrație cu o problemă și va fi auzit.

Al treilea lucru - clădirea cu 9 etaje, chiar în centrul capitalei. În urmă cu doi ani, am obținut tot de ce avem nevoie pentru o muncă confortabilă: locație, spațiu, food-zone, zonă de relaxare, scaune de masaj, aparate de cafea și multe altele.
Ce vă place cel mai mult în munca dvs.?
Probabil drive-ul. Și e în fiecare zi. Drive-ul care îmi aduce succes. Fiecare zi este o provocare pentru mine. 100 de angajați, 6 departamente, 6 parteneri, multe puncte de contact, multe dintre acestea fiind delicate. Oameni complet diferiți, cu propriile lor probleme, de aceea există și eșecuri. Trebuie să reacționez rapid la ele, iar rezultatul depinde de experiență.

Dar, în asemenea momente, înțelegi că nu ești singur. Conștientizarea că lângă tine sunt aceiași oameni altruiști care țin pasul cu tine și creăm ceva unic împreună, desigur, este extrem de motivantă. Cel puțin pentru mine. Altfel nu cred că ar funcționa.
Conștientizarea că lângă tine sunt aceiași oameni altruiști care țin pasul cu tine și creăm ceva unic împreună, desigur, este extrem de motivantă.
Cu ce vă ocupați în afara locului de muncă?
Mereu mă străduiesc să găsesc un echilibru între muncă și familie. Din fericire, am o familie grozavă: soția și doi fii. Prin urmare, încerc să le acord atenția cuvenită. Chiar depun efort maxim în acest sens, pentru că 5 zile pe săptămână sunt complet ocupat cu munca, ziua mă dedic lucrului, iar seara dau ce a mai rămas din energia mea familiei. Cineva spune că și familia este o profesie. Nu sunt de aceeași părere, dar cred că și familia este o datorie. Îmi rămâne puțin timp pentru mine. Copiii sunt mici: trebuie să ne plimbăm și să facem temele. Prin urmare, dacă vorbim despre timpul liber, atunci l-aș numi plimbările de seară. Încerc să trăiesc după principiul 5 + 2 și mulțumesc holdingului că avem un echilibru între muncă și viața personală.
Este Moldova o țară a oportunităților?
Dacă nu aș fi crezut în acest lucru, nu aș da acest interviu în biroul companiei noastre. Nu voi spune că nu mă gândeam să plec în Europa. Dar după ce am vorbit cu rudele care au locuit deja acolo și am călătorit personal în străinătate cu soția mea, am decis unanim că e bine în Europa, însă numai pentru vacanțe.

După ce am vizitat Italia, a devenit clar că totul este diferit în străinătate. Cel mai probabil, vei fi un străin acolo mult timp și va fi dificil să găsești limbă comună cu localnicii. Nu eram încântat de asemenea perspective. Moldova este unică în felul ei. Unde mai putem găsi minți atât de lucide care să vorbească mai multe limbi străine? Poporul moldovenesc are capacitatea de a învăța limbi străine. Noi vorbim cel puțin două încă din copilărie! Nu voi vorbi despre vin, soare și fructe :) Multe rude vin din Rusia și spun că nu se pot sătura de fructele noastre.

Avem o țară minunată, plină de oameni inteligenți care pot crea și implementa orice. Ca exemplu, putem lua chiar și holdingul nostru, care s-a născut la "intersecția" afacerilor moldovenești cu cele germane și a devenit o companie mare cu peste 400 de angajați. Aceste câteva sute de oameni ar fi putut pleca în străinătate, dar au devenit parte a familiei noastre, pentru că au găsit o oportunitate de a câștiga bine și de a se realiza acasă, în țara lor.
Urmăriți paginile noastre în social media: